Bamboe sokken of katoenen sokken?

Wat zijn de grootste verschillen tussen bamboe sokken en (onze) katoenen sokken. Feet This bestaat sinds 2011 en we houden nauwlettend de trends in de gaten, bamboe sokken zijn relatief nieuw. 

Je zou denken bamboe! Natuurlijk, bamboe groeit supersnel dus dat is een goed alternatief.

Bamboe sokken worden gemaakt van de bladeren van de bamboe plant. 

  1. De bladeren worden verpulverd
  2. dan wordt het pulp in een natriumhydroxide bad geweekt op 22 tot 25 graden voor een tot drie uur. Dat proces vormt alkali en op zijn beurt cellulose
  3. de cellulose, je kent het vast nog wel van biologie vroeger, wordt in elkaar geperst om de overtollig natriumhydroxide te verwijderen. 
  4. het hele zooitje wordt in een een machine vermalen 
  5. Dan moet het 24 uur drogen
  6. vervolgens wordt er drie keer het gewicht koolstofdisulfide aan toegevoegd zodat het een gelei wordt
  7. dan wordt alles gedecomprimeerd zodat er een viscose oplossing ontstaat
  8. de bamboe cellulose wordt in een zwalbad gespoten
  9. uiteindelijk kan men dan de garen destilleren waaruit bamboe sokken kunnen worden gemaakt

Zo wordt het dus gemaakt. In vergelijking met katoen is bamboe in de teelt beter en milieuvriendelijker. Met name het gebruik van pesticide en de hoeveelheid water die gebruikt worden bij de productie van katoen zijn hoger dan die voor bamboe. Daarentegen is het gebruik van de chemicaliën bij de verwerking van bamboe niet zo milieuvriendelijk. 

Dus waarom wel of waarom niet gebruik maken van bamboe.

Toen Feet This startte werd bamboe amper gebruikt als stof. Inmiddels begint de grondstof ingeburgerd te raken. Katoen is nog steeds de meest gebruikte grondstof voor sokken en is steviger dan bamboe. 

Bamboe sokken of katoenen sokken

Katoenen voorkeur

Onze fabriek in Portugal heeft de beste certificaten op het gebied van milieuvriendelijkheid zoals de OEKO – TEX en certificaten op het gebied van werkomstandigheden (geen kinderarbeid ook). 

Bamboe voor sokken vinden wij nog niet optimaal, voor t-shirts en kleding is het prima. Maar de sokken slijten sneller dan onze katoenen sokken. En als je dan de kosten en de productie tegen elkaar afweegt… Maar we houden de ontwikkelingen in de gaten. We zijn een niche sokkenmerk en zodra we merken dat er een beter alternatief is voor katoen zullen wij ook de mogelijkheden gaan bekijken. 

Bamboe sokken of katoenen sokken

Uiteindelijk moet je zelf bepalen welke soort sokken je lekker vindt zitten. Wij vinden katoenen sokken het prettigst maar dragen bijvoorbeeld ook bamboe shirts. Feet This heeft het milieu in hoog vaandel staan. Test en laat ons weten wat jouw voorkeur is.

Scroll naar boven