Feet This sokken een Nederlands activistisch merk

Hoe ik Feet This transformeerde naar een Nederlands activistisch merk en waarom dat zo lastig is. September 2021, Hans Breuker

Ik heb heeeeeeeeeel lang getwijfeld of ik ‘mijn’ sokkenmerk Feet This wilde tranfsormeren tot activistisch merk. Want de eerste zin zegt eigenlijk alles al; Feet This is niet bedacht uit activistisch oogmerk. 

Ik ben gewoon een sokkengek en deze sokken zijn mijn favoriet. Ik heb het merk in 2020 gekocht omdat ik het leuk vond, mijn creativiteit erop los kon laten en om er wat aan te verdienen…

Dus waarom dan toch een nieuwe activistische visie en missie koppelen aan iets simpels als een sokkenmerk?

  1. Ik vind dat bedrijven en merken meer moeten doen om de wereld beter te maken. Want wie anders?
  2. De missie van Feet This is: liefde voor ieder paar. Alle kleuren en voorkeuren. Als wij succesvol kunnen zijn en liefde voor ieder paar breed gedragen krijgen (pun intended) dan laten we andere merken zien dat het werkt
  3. Ik heb mijn eigen verantwoordelijkheid als merkeigenaar. Alleen maar sokken verkopen voelde zo leeg. 
  4. Ik geloof ook dat stellingname good for business is. 
  5. Ik ben oprecht anti-racistisch en pro gelijke liefde, gelijke behandeling.  

Mijn angst als activistisch merk

De grootste zorg is dat de nieuwe missie zo gezocht is. Greenwashing noemen ze dat.

Is het oprecht om met een sokkenmerk te zorgen voor gelijkheid? Een SOKKENMERK….

Het moet niet lijken dat het nep is en een trucje om meer sokken te verkopen. Want het ís natuurlijk ook een manier om meer sokken te verkopen. Het is echter óók een oprechte motivatie vanuit mezelf om te strijden tegen ongelijkheid. 

De aanleiding voor activisme

Ik las in Het Parool een verhaal van een homoseksuele man die nooit op straat zijn liefde kon tonen voor zijn partner. Hij is niet de enige. De agressie neemt toe naar de LHBTiQ+ community. Dan weer vlaggen die in de fik gestoken worden of stenen door de ruiten, mishandeling of pesterijen op school. Maar ook de discriminatie richting stellen van een andere (religieuze) afkomst en discriminatie.

Het is goed mis.

En ik voel me geroepen er wat aan te doen. Zo werd er een nieuw Nederlands activistisch merk geboren.

Bovendien. Al dat saaie grijze gedoe is toch vre-se-lijk?! Celebrate the colourfull (and the different).

Wat is dan het activisme?

Ik ben marketeer. Mijn leven bestaat uit het gedrag beínvloeden van mensen om ze zo de producten of diensten te verkopen. Dat doe ik voornamelijk voor kleinere merken en bedrijven zodat mijn hulp écht impact heeft.

Maar toch is het nog steeds een beetje plat. De makelaar die goede zaken doet dankzij mij koopt een nieuwe auto. De financieel adviseur een extra pandje om te verhuren. Mooi. Maar de wereld verander je er niet mee.

Door te adverteren met ‘Liefde voor ieder paar’ wil ik door herhaling van de beelden en de teksten jongeren te laten zien dat alles normaal is. Iedereen is normaal. Alles is leuk en alle kleuren en voorkeuren zijn gewenst.

Feet This

Liefde voor ieder paar.

Scroll naar boven