Klassieke sokken dragen

Klassieke sokken, hoe draag je ze?

Klassieke sokken zijn een beetje een ondergeschoven kindje en worden zelden gezien als een belangrijk onderdeel van een outfit om te dragen. Het gevolg is dat veel mensen zomaar een willekeurig paar goedkope sokken uit de kast trekken. Hierbij wordt niet nagedacht over hoe de sokken eruit zien en of ze van goede kwaliteit zijn.

Ondanks dat er weinig aandacht is voor sokken denken veel mensen wel steeds beter na over de kleding die ze dragen. Zowel privé als zakelijk zorgen veel mensen ervoor dat ze stijlvolle kleding van goede kwaliteit dragen. 

Maar, wie graag stijlvol voor de dag wil komen moet er rekening mee houden dat elk detail moet kloppen. Dat wil dus zeggen dat je bij een elegant pak met nette leren schoenen geen verwassen en versleten sokken kunt dragen, want dan is je outfit niet compleet. Kies daarom niet alleen voor mooie en eigentijdse kleding, maar ook voor een goed paar klassieke sokken. 

Welke klassieke sokken kies ik om te dragen?

Sokken zijn niet zomaar een onbelangrijk onderdeel van je outfit. Het zijn items die je kunnen helpen om je outfit compleet te maken en bij elkaar te brengen. Bij het kiezen van je klassieke sokken moet je rekening houden met een aantal dingen. Denk hierbij aan kleur, kwaliteit en materiaal. We zullen het hieronder verder voor je toelichten.

Match je sokken met je pantalon

Een welbekende regel voor het dragen van formele kleding is dat je klassieke sokken gematcht moeten worden met je pantalon en niet met je schoenen. De reden hiervoor is dat schoenen van een ander materiaal zijn en daarom gezien worden als een apart onderdeel. 

Je sokken en je pantalon lopen als het ware in elkaar over en het geheel ziet er dan ook mooier uit als de sokken passen bij de pantalon. Het ziet er niet alleen gestroomlijnder uit, maar het geeft je ook meer keuze als het gaat om kleuren voor je klassieke sokken.

Sommige mensen kiezen er juist bewust voor om dezelfde kleur schoenen als sokken te dragen. De reden dat mensen dit doen is omdat men denkt dat sokken in schoenen gedragen worden en daarom op elkaar afgestemd moeten worden. Die gedachtegang is te begrijpen, maar het gevolg is een gebrek aan onderscheid tussen de schoenen en sokken. 

Kies je ervoor om bruine schoenen met bruine sokken te dragen dan kan het lijken alsof je als het ware bruine laarzen draagt. Kies je voor een klassieke look dan is dat precies wat je niet wil. 

De juiste kleurcombinaties 

Als het gaat om de kleur van je klassieke sokken dan zijn er aardig wat mogelijkheden. Het is tegenwoordig trouwens steeds meer geaccepteerd als je onder een pak felgekleurde sokken draagt die een echte eyecatcher zijn. Denk bijvoorbeeld aan roze sokkenlichtblauwe sokken of paarse sokken. Maar ga je voor de echt klassieke look dan zijn er iets minder keuzemogelijkheden, felle kleuren gaan namelijk niet samen met een klassieke look. We zetten de opties hier voor je op een rijtje:

Zwarte sokken – Draag zwarte sokken met een zwarte, blauwe of grijze pantalon

Grijze sokken – Je kunt onder een zwarte, blauwe of grijze pantalon zowel kolen grijze als lichtgrijze sokkendragen. 

Donkerblauwe sokken – Deze kleur is niet geschikt voor zeer formele gelegenheden, maar donkerblauwe sokken kunnen wel gedragen worden tijdens een wat meer casual bijeenkomst waarbij een beige of ander lichtgekleurde broek gedragen kan worden.

De juiste kleurencombinatie

Witte sokken

Witte sokken zijn weer terug van weggeweest en zijn prima te dragen onder sportkleding of een zomerse outfit. Maar ga je voor een professionele uitstraling dan is de witte sok not done. Bewaar de witte sok voor naar de sportschool of voor onder een short, voor een klassieke look zijn er tal van andere opties.

Kwaliteit en materiaal van de sokken

Het is niet alleen belangrijk dat je de juiste kleur klassieke sokken combineert met je outfit. Het is ook nog eens verstandig om te kiezen voor kwaliteit en het juiste materiaal. Enerzijds is het belangrijk dat de sokken lekker zitten en anderzijds wil je dat ze lang meegaan. 

Voor comfort kun je het beste kiezen voor naadloze sokken met een dubbele boord zodat je sokken niet knellen en geen blaren veroorzaken. Qua materiaal is het aan te raden om sokken te dragen gemaakt van natuurlijke garen in combinatie met synthetische materialen voor de elasticiteit. 

Scroll naar boven